Mentorship  - decembrie 2012

In luna decembrie 2012, Centrul Start UP Bistrita a organizat 3 evenimente de Mentorship, avand ca grup tinta tineri elevi ce au participat activ la aceste activitati. Mentor a fost dl. Cristian Tetcu, cu peste 20 ani de experienta antreprenoriala, ce a initiat si conduce de cativa ani o afacere in domeniul energiilor alternative. Proiectul Start You faciliteaza tranzitia de la scoala la viata activa a elevilor si studentilor prin antreprenoriat.


==============================================================================

Competitia Business Plan - etapa regionala Bistrita


Proiectul "Centre START-UP pentru tineri- Start-UP centres for young people- START YOU" a desfasurat Competitia Bussines Plan etapa Regionala 2012 in data de 09 mai 2012 la Grup Scolar Agricol Bistrita! Conceptul de Business Plan este o modalitate formala de a denumi un set de obiective de afaceri si planul de actiune pentru a atinge aceste obiective. Acest concept ofera o imagine completa a ideii de afacere. Firma de exercitiu, care are la baza si competitia business plan, reprezinta o metoda interactiva de invatare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o conceptie moderna de integrare si aplicare interdisciplinara a cunostintelor. Este o abordare a procesului de predare- invatare care asigura conditii pentru probarea si aprofundarea practica a competentelor dobandite de elevi/studenti in pregatirea profesionala.

Competitia Business Plan isi propune sa contribuie la dezvoltarea creativitatii tinerilor, in domeniul de afaceri, fie ele si in formula simulate, proiectul Start You www.startyou.ro facilitand insertia pe piata muncii a elevilor si studentilor, printr-o serie de actiuni care vor conduce la cresterea sanselor de ocupare si de dezvoltare a competentelor personale si profesionale ale acestora in scopul imbunatatirii tranzitiei de la scoala la o viata activa.

Competitia contine etapa locala, judeteana, regionala, nationala si internationala.

In anul scolar 2011-2012 partenerii nationali implicati in organizarea si finantarea competitiei sunt:
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
- Centru National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic si Centrala Nationala de Coordonare a Firmelor de Exercitiu/ Intreprinderilor Simulate din Romania http://firmaexercitiu.tvet.ro/index.php/legaturi/6-roct
- Asociatia Euro<26
- Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR)
- Kulturkontakt Austria

In regiunea Nord-Vest, pentru judetele Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj, Maramures, Salaj,  Satu-Mare,  competitia Business Plan s-a  desfasurat in data de 09 mai 2012 incepand cu ora 13.00 PM la Grup Scolar Agricol Bistrita in Municpiul Bistrita, Str. Tarpiului, Nr.21, jud. Bistrita-Nasaud, in organizarea Centrului Start-UP Nord-Vest, avand ca  partener principal Inspectoratul Scolar al Judetului Bistrita-Nasaud si Grup Scolar Agricol Bistrita in Municpiul Bistrita, dupa urmatorul program (repere organizatorice):
- ora 11:00 AM - 13:00 PM:  sosirea participantilor, completarea listelor de participare, depunerea proiectelor in format Word la Secretariatul Comisiei;
- ora 13.00 - 16.00: prezentarea/sustinerea proiectelor de catre o echipa formata din doi elevi prin videoproiectie in format PPT (conform Repere Metodologice  privind Organizarea si desfasurarea Competitiei la nivel regional);
- ora 16.00 PM - 17.00 PM: centralizarea fiselor de evaluare si intocmirea punctajului proiectelor de catre comisie,anuntarea unei singure echipe castigatoare care va participa la Competitia Business Plan organizata la nivel national. 
A participat si dl. Michael Ross din partea Peace Corps in calitate de invitat.

Informatii relevante referitoare la Firma de Exercitiu  castigatoare a Locului intai cu un numar de 646 puncte la nivelul regiunii Nord-Vest :

    Denumirea Firmei de Exercitiu :
FE G-Net SRL , Clasa: a XI-a Gde la Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita, jud. Bistrita-Nasaud.
    Obiectul de activitate:
6311 " Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe"
6209 " Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei"
    Numele si prenumele profesorului coordonator: Muresan Maria
    Numele si prenumele reprezentantilor Firmei de Exercitiu:Pop Madalina Maria si Nica Bianca

Locul al doilea a fost obtinut cu un numar de 611 puncte de catre Firma de Exercitiu Carta Libre SRL de la  Col. Nat. Partenie Cosma din Oradea, jud. Bihor, avand ca obiect principal de activitate Comertul cu ridicata al altor produse intermediare,  profesori coordonatori Vasadi Marioara si   Santau Aurina.

Locul al treilea a fost obtinut cu un numar de 569 de catre Firma de Exercitiu  Wild Cats SRL de la Col. Ec. Baia Mare, jud.  Maramures, avand ca obiect principal de activitate Design specializat , profesor coordonator d-na Pop Alina.

Au mai participat echipele :

-locul: 4: FE Italsara SRL de la Col. Economic Gheorghe Dragos din Satu Mare, jud. Satu Mare, avand ca obiect principal de activitate Servicii organizari evenimente festive(nunti, botezuri, aniversari), profesor coordonator  d-na Salagian Maria;
-locul 5: FE Ecomat SA de la Col. Tehnic Al. Papiu Ilarian dela Zalau, jud. Salaj, avand ca obiect principal de activitate Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun, profesor coordonator d-na Costea Lucia.
-locul 6: FE Wheels Heaven SA  de la Grup Scolar Constrantin Brancusi din Dej, jud. Cluj, avand ca obiect principal de activitate Comertul cu autoturisme si autovehicule usoare /comert cu alte autovehicule, profesori coordonatori d-nele Chender Marcela si Viman Maria.

Echipa FE G-Net SRL formata din cei doi elevi de la Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita, jud. BN,  desemnata castigatoare a Competitiei Regionale Business Plan 2012 la nivelul Regiunii Nord-Vest va participala in perioada 21-25 mai 2012 la faza nationala a Competitiei Business Plan de la Bucuresti, alaturi de celelate echipe din celelate regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Castigatorii locurilor 1,2 si 3 ai fazei regionale vor participa la Gala Competitiei Business Plan.

La nivel national se va constitui Comisia de evaluare aprobata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - MECTS, care va urmari in evaluare ca planurile de afaceri sa fie reale si realizabile.

Castigatorii fazei nationale, vor participa la Gala organizata de catre Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Asociatia Euro 26,vor primi premii in bani si acces gratuit la o tabara de vara pe teme antreprenoriale.


soc. & psih.  Marius Moldovan                                     prof.   Speranta Unciu

Coordonator Centru Start UP Bistrita                      Inspector Scolar discipline tehnice ISJBN                           
Asociatia Euro<26 Romania                                    Inspectoratul Scolar al Judetului Bistrita-Nasaud
                                                                                      e-mail: speranta.unciu@isjbn.ro
web: www.euro26.ro                                                web: www.isjbn.ro
e-mail: marius.moldovan@euro26.roCompetitia Business Plan - etapa judeteana Bistrita-Nasaud    

Scris de Marius Moldovan - Start UP Bistrita   
Joi, 15 Martie 2012 02:38


Competitia Business Plan se deruleaza incepand cu anul scolar 2008 - 2009 in Romania si vine in sprijinul dezvoltarii competentelor antreprenoriale ale elevilor, facilitand corelarea pregatirii teoretice cu pregatirea practica a elevilor.

In data de 14 martie 2012 a avut loc la CN Andrei Muresanu din municipiul Bistrita, etapa judeteana a competitiei Business Plan in organizarea Inspectoratul Scolar al Judetului BN si cu sprijinul Centrului Start UP Bistrita. Au participat 4 Firme de exercitiu din judetul Bistrita-Nasaud.

Au participat echipele:
1. „ELECTROSHOPING”SRL, de la LICEUL TEORETIC „SOLOMON HALITA” SINGEORZ-BAI, prof. coordonator CROITOR VICTORITA
2. GASTECH S.R.L., de la COLEGIUL TEHNIC INFOEL BISTRITA, BISTRITA, prof. coordonator CHECICHES LOREDANA
3. GM ADVERSTISING AGENCY S.R.L., de la COLEGIUL TEHNIC „GRIGORE MOISIL”, BISTRITA, prof. coordonator CHECICHES ADINA ANA
4. „G-NET” S.R.L., de la COLEGIUL NATIONAL „ANDREI MURESANU” BISTRITA, prof. coordonator MURESAN MARIA
.
Echipa castigatoare si calificata in etapa regionala Nord-Vest este „G-NET” S.R.L. de la COLEGIUL NATIONAL „ANDREI MURESANU”, Profesor Coordonator MURESAN MARIA

Urmeaza organizarea unui trainig pentru cele 6 firme de exrcitiu calificate din cele 6 judete din regiunea Nord-Vest in etapa regionala a competitiei Business Plan. Ulterior acestui training, se va derula Competitia Regionala in Bistrita, in luna mai 2012 si la care vor participa 6 echipe din Regiunea Nord-Vest, castigatoare a etapelor judetene.
Firma de exercitiu castigatioare a etapei regionale se va califica in etapa nationala.

Multumim CN Andrei Muresanu pentru gazduirea competitiei judeteme Business Plan, remarcand totodata implicarea activa a membrilor comisiei de evaluare si buna organizare a ISJ BN.

Componenta comisiei de evaluare:
Presedinte comisie judeteana: prof. Speranta Unciu - Inspector ISJ BN
Membrii evaluatori Comisia judeteana:
soc. & psih. MOLDOVAN MARIUS
prof. TABARA CAMELIA
TETCU CRISTIAN - Administrator Rocris Energy SRL
prof.  FETTI ROMANA IULIA
prof.  TANASE RODICA
Secretarul Comisiei: prof. NOGY CARMEN

Obiective competitiei:
- Valorificarea spiritului antreprenorial al elevilor, în condiții reale
- Familiarizarea elevilor cu activitățile specifice mediului economic real
-Dezvoltarea unor competențe precum: gândire critică, luarea deciziilor, asumarea responsabilităților, auto-organizare și evaluarea resurselor individuale
-Promovarea colaborării dintre firmele de exercițiu și mediul de afaceri real

Parteneri implicati la nivel national:
Asociația Euro<26
MECT (Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului)
CNDIPT (Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic)
ROCT (Centrala Națională a Întreprinderilor Simulate/ Firmelor de exercițiu)
PTIR (Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România)
KulturKontakt Austria

Info despre competitia Business Plan aici: www.startyou.ro .

soc. & psih. Marius Moldovan - Centrul Start UP Bistrita

Competitia Business Plan 2012 pentru tineri


Scris de Marius Moldovan - Start UP Bistrita   
Marţi, 10 Ianuarie 2012 ; 01:10


În anul școlar 2011-2012 partenerii implicați în organizarea și finanțarea competiției Business Plan sunt: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Centru Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și Centrala Națională de Coordonare a Firmelor de Exercițiu/ Întreprinderilor Simulate din România, Asociația Euro<26, Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Kulturkontakt Austria

Fazele județeană, regională și națională ale competiției BUSINESS PLAN se finanțează atât pentru elevii participanți, cât și pentru cadrele didactice însoțitoare ale elevilor din firmele de exercițiu, de către Asociația Euro<26 și Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, prin proiectul POSDRU – ID 61193 “Centre Start-up pentru tineri/ Start-up Centers for Young People – Start – You”.

Calendarul competiției 2011 - 2012:

Noiembrie 2011

Publicarea metodologiei de desfășurare a Competiției Business Plan

Noiembrie 2011 – Mai 2012

Organizarea de ateliere de lucru pentru elevi și profesori, în colaborare cu reprezentanții Euro<26 și ai Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România

Faza 1

În cursul lunii Noiembrie 1-2 elevi din cadrul firmelor de exercițiu, însoțiți de profesorul coordonator, vor participa la întâlniri regionale (1 întâlnire/regiune, durata de desfășurare – 1 zi). Înscrierea se va realiza pe baza completării unui formular online, pe platforma www.startyou.ro. După completarea online a tuturor secțiunilor formularului, acesta va fi descărcat în format PDF, semnat, ștampilat și reîncărcat pe platforma web.

Faza 2

Pentru firmele calificate după faza județeană a competiției se va realiza un training extins în cadrul unui atelier de lucru cu durată de 3-5 zile. (detalii găsiți în Metodologia Organizării și Desfășurării Competiției Business Plan)

20-23 Februarie 2012              Desfășurarea competiției la nivel local

24 Februarie 2012                   Întocmirea și transmiterea raportului privind rezultatele procesului de evaluare

Martie 2012                             Desfășurarea competiției la nivel județean

7-9 Martie 2012                                   Înscrierea firmelor la ROCT și pe platforma www.startyou.ro

7-9 Martie 2012                       Încarcarea proiectelor pe platforma www.startyou.ro, pe baza atribuirii unui cont

12-14 Martie 2012                   Desfășurarea procesului de evaluare

15 Martie2012                         Întocmirea și transmiterea raportului privind rezultatele procesului de evaluare

Mai 2012                                 Desfășurarea competiției la nivel regional

2-4 Mai 2012                           Înscrierea firmelor la ROCT și pe platforma www.startyou.ro

2-4 Mai 2012                           Încărcarea proiectelor pe platforma www.startyou.ro, pe baza atribuirii unui cont

7-9 Mai 2012                           Desfășurarea procesului de evaluare

10 Mai 2012                            Întocmirea și transmiterea raportului privind rezultatele procesului de evaluare

21-25 Mai 2012                       Desfășurarea competiției la nivel național

Mai multe informații referitoare la competiția Business Plan la nivel național vor fi comunicate ulterior.

Sursa si info complete aici: http://www.euro26.ro/e26/2011/11/competitia-business-plan-2011-2012-2/


=======================================================================


Viitorii antreprenori invata business in Pluriva ERPScris de Marius Moldovan - Start UP Bistrita
  
Vineri, 02 Martie 2012 01:05

Pluriva este partenerul proiectului Start You, prin care elevi de liceu si studenti din intreaga tara vor dobandi cunostinte si experienta de business prin simularea activitatii reale dintr-o companie, sub coordonarea unor mentori de la firme de succes din Romania.

Proiectul Start You este desfarurat de Asociatia EURO < 26, in parteneriat cu Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Young Scot.


Pluriva ERP sustine dezvoltarea business-ului romanesc

Aplicatia Pluriva ERP este o componenta centrala a proiectului Start You, intrucat participantii vor intelege cum se desfasoara procesele interne importante dintr-o firma, vor simula activitati reale si vor comunica cu mentorii pentru obtinerea de feed-back, folosind aplicatia de gestiune Pluriva ERP si accesand cursurile de eLearning din aceasta. In plus, unul din cei 20 de mentori, antreprenori sau actionari de la firme romanesti, este Marius Pascu, Sales Manager Pluriva.