Scris de Marius Moldovan - Start UP Bistrita   
Miercuri, 23 Noiembrie 2011 18:30


Asociatia Euro 26, prin centrul Start UP Bistrita organizeaza sambata 26 Noiembrie 2011, la Centrul regional Start UP Bistrita situat la Grupul Scolar Agricol, Str. Drumul Tarpiului, nr. 21,  activitatea Business Plan la care sunt invitati si vor participa 1-2 elevi din cadrul firmelor de exercitiu, însotiti de profesorul coordonator, vor participa la întâlniri regionale  (1 întâlnire/regiune, durata de desfasurare – 1 zi).

În cadrul acestui atelier de lucru, se vor putea familiariza cu schimbarile aduse în structura Planului de afaceri si vor întâlni oameni de afaceri de succes.

Info complete aici: http://www.startyou.ro/

Pe curand,

Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita

Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:
„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”


====================================================



Scris de Marius Moldovan   
Joi, 07 Iulie 2011 09:05


În cadrul Proiectului START YOU au fost create 7 centre Start-up în Bucureşti, Galaţi, Bistriţa, Sibiu, Iaşi, Slatina şi Ineu, unde tinerii vor beneficia de programe gândite să dezvolte abilităţile antreprenoriale şi personale.

Centrele Start-up sunt spaţii structurate şi dotate cu echipamente şi materiale necesare oferirii de suport elevilor şi studenţilor în vederea dezvoltării competenţelor personale şi profesionale ale acestora. În cadrul fiecărui centru îşi va desfăşura activitatea un Responsabil Centru, care va asigura informarea tinerilor interesaţi de activităţile proiectului în cadrul programului de lucru stabilit şi va participa la organizarea şi desfăşurarea activităţilor prevăzute în proiect.


Activităţile din proiectul Start You:
•    Dezbateri informative
•    Activităţi de lobby
•    Popularizare a oportunităţilor de facilitare a tranziţiei de la şcoală la viaţa activă
•    Facilitarea comunicării şi informării atât cu grupul ţintă, căt şi la nivelul şcolilor, universităţilor, întreprinderilor şi altor instituţii
•    Ateliere de lucru - întreprinderi simulate
•    Evenimente mentorship
•    Încheiere de parteneriate între şcoli, universităţi, întreprinderi şi alte instituţii în vederea facilitării tranziţiei la viaţa activă

Obiectivul acestor activităţi:  Dezvoltarea competenţelor personale şi profesionale ale membrilor grupului ţintă (elevi şi studenti cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din 7 regiuni de dezvoltare (B-I, C, N-E, N-V, S-E, S-V si V), având totodată rol de popularizare a oportunităţilor de facilitare a tranziţiei de la şcoală la viaţa activă şi rol de facilitare a comunicării şi informării atât cu grupul ţintă, cât şi la nivelul şcolilor, universităţilor, întreprinderilor şi altor instituţii.


Centrul Start UP din regiunea N-V cu sediul la Bistrita continua sa isi desfasoare activitatea, ivitand tinerii la o vacanta activa in cadrul proiectului Start You pentru a avea acces la  oportunitatile de facilitare a tranzitiei de la statutul de elev/ student la acela de angajat

Ne puteti contacta utilizand coordonatele:

Asociatia Euro<26 România

Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita

Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:
„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”
http://www.startyou.ro/


===========================================


Meseriile si afacerile viitorului, o provocare pentru TINEri

Scris de Centrul Start UP Bistrita
  
Miercuri, 20 Iulie 2011 10:47
Proiectul Start You isi propune facilitarea insertiei pe piata muncii a elevilor si studentilor, printr-o serie de actiuni care vor conduce la cresterea sanselor de ocupare si de dezvoltare a competentelor personale si profesionale ale acestora in scopul imbunatatirii tranzitiei de la scoala la o viata activa.

Centrul Start UP Bistrita, publica mai jos o selectie a unor materiale structurate, in vederea informarii si constientizarii tinerilor cu privire la importanta petrecerii in mod activ a vacantei de vara, ce cuprind meseriile viitorului, afacerile viitorului, antreprenorul viitorului.
Acest material este realizatin cadrul activitatii centrului Start UP Bistrita privind "organizarea si implementarea unei campanii de informare, constientizare si mediatizare, vizand popularizarea oportunitatilor de facilitare a tranzitiei de la statutul de elev/ student la acela de angajat"

Meseriile viitorului:

Progresele stiintei si modificarile climei la scara planetara vor influenta dramatic carierele oamenilor in viitor, specialistii considerand ca, peste 20 de ani, vor exista mai putini macelari, insa mai multi piloti spatiali.
http://www.agenda.ro/news/news/26724/care-sunt-meseriile-viitorului-.html

Slujbele din zona serviciilor ori din cea a IT-ului sau a protejării mediului vor fi cele mai căutate.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/meseriile-viitorului-794929.html

Afacerile viitorului


Agricultura ecologica
http://www.bioproduct.ro/articole/agricultura-ecologica/agricultura-ecologica-este-afacerea-viitorului.htm

Magazine on-line
http://www.ziare.com/afaceri/idei-afaceri/idei-de-afaceri-web-design-ul-afacerea-viitorului-1056506
Constructia oraselor ecologice

http://planningoradea.blogspot.com/2011/04/constructia-oraselor-ecologice-afacerea.html
Energia: Celule fotovoltaice

http://www.solar-magazin.ro/green-life/international/1-celule-fotovoltaice-afacerea-viitorului.html?showall=1
Top 10 caracteristici care asigura succesul in afaceri

http://www.wall-street.ro/articol/Start-Up/79364/Top-10-caracteristici-care-asigura-succesul-in-afaceri.html


Antreprenorul viitorului:
http://solvabil.hotnews.ro/10-calitati-ale-viitorului-warren-buffett

Resurse. Viziune. Previziune. Estimare. Viitor.


Noua Ordine Mondiala

http://www.wall-street.ro/top/International/106249/Noua-Ordine-Mondiala-Cum-se-schimba-economia-in-mod-dramatic.html

Batalia pentru alimente:
http://www.realitatea.net/omenirea-in-pragul-colapsului-demografic-incepe-batalia-pentru-alimente_852877.html

Cea mai buna investitie este increderea in tine si cea castigata in fata celorlalti.
Educatia ramane motorul dezvoltarii personale si al orixarei natiuni. Investeste in TINEri ! Meseria de viitor este, in primul rand, cea care ti se potriveste tie cel mai bine si raspunde unei nevoi a pietei/clientului. Proiectul Start You, prin Centrul Start UP Bistrita este in regiunea Nord-Vest probabil cel mai mare spatiu de oportunitati de facilitare a tranzitiei de la statutul de elev/ student la acela de angajat. Accesati-l. Cautati-l. Infomati-va. Pregatiti-va. Actionati. Aveti curaj. Riscati. Controlati. Bucurati-va de success! Puterea reusitei e in voi.

Va asteptam la Centrul Start UP Bistrita.


Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita

Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:
„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”
http://www.startyou.ro/


===================================================


Start You in MentorShip la Bistrita


Miercuri, 25 Mai 2011 01:46

Asociatia Euro<26 Romania în parteneriat cu Young Scot, Scotia şi Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzători din Romania implementează proiectulCentre Start-up pentru tineri – START-UP, Centres for Young People – START-YOU”, finanţat de FONDUL SOCIAL EUROPEAN, Programul Operaţional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.

Fiind un tanar dornic de succes, te invităm să participati in cadrul unui eveniment de MentorShip la Bistrita care va contribui la motivarea tinerilor din România, în ceea ce priveşte iniţierea propriilor afaceri. Evenimentul de MentorShip va fi organizat în data de 25 mai 2011, începând cu orele 12.00, in sala festiva a Liceului Infoel din Bistrita .


Acest eveniment vă mai pune o dată la încercare abilităţile de leaderships şi de îndrumare. Elevul având, în shimb, şansa să îşi vadă “profesorul” în acţiune, să observe comportamentul şi gândirea celui care e recunoscut ca un bun profesionist.

Organizatorii au invita 6 mentori atent selectionati, pornind de la ideea ca implicarea  un bun mentor este un excelent motivator. De aceea, cel care motivează profesional va ştii întotdeauna să inspire şi să formeze, cautând să dezvolte într-un discipol abilitatea de a analiza informaţia.
Mentorul, în afară de a fi un foarte bun pedagog, este un formator de opinie. Acesta nu îi va dezvălui “discipolului” secretele din spatele propriul succes în afaceri. Ceea ce un mentor îi va arăta învăţăcelului este un mod organizat de gândire, o structură pentru afacerea propie, un mecanism pe care un tânăr antreprenor şi-l poate însuşi şi aplica. Mentorul nu se va afla în faţa învăţăcelului pentru a îi arăta calea deja bătătorită ci pentru a îl provoca şi pentru a îi încuraja dezvoltarea profesională.

Acest sistem îşi găseşte cu atât mai mult aplicabilitatea pe fundalul unei crize mondiale accentuate când, mai important decât oricând, este puterea de adaptare şi creativitatea profesională.

Mentori invitati: Adrian Solcan - Delegat de Tineret la Romaniei la ONU 2009-2010, Cristian Tetcu - antreprenor si administrator al firmei Rocris Energy, Ionica Timis - inspector la ISJ BN,  Iulina Matean - profesor, Belea Simona - Director Gr. Sc. Agricol Bistrita.
Daca esti tanar cu varsta intre 16 si 35 de ani te asteptam la eveniment.

Scopul acestei activitati este organizarea si implementarea a 42 de evenimente MentorShip, in cadrul centrelor Start-up infiintate. Organizarea unei serii de intalniri ale membrilor grupului tinta cu tineri intreprinzatori, manageri, urmarindu-se astfel dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a celor de implicare a tinerilor la nivelul dezvoltarii competentelor personale si profesionale, precum si transferul de bune practici in vederea dezvoltarii propriilor intreprinderi simulate.


Pe curand,
Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita
Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”
Asociatia Euro<26 România


==============================================================


Start You da startul Competitiei Bussines Plan Etapa Regionala!


Marţi, 05 Aprilie 2011 01:39

Proiectul “Centre START-UP pentru tineri- Start-UP centres for young people- START YOU” desfasoara Competitia Bussines Plan Etapa Regionala!
Firmele de exercitiu, care s-au calificat in faza judeteana a Competitiei Bussines Plan, vor participa la etapa regionala incepand cu aceasta saptamana.

Conceptul de Business Plan este o modalitate formala de a denumi un set de obiective de afaceri si planul de actiune pentru a atinge aceste obiective. Acest concept ofera o imagine completa a ideii de afacere.

Firma de exercitiu, care are la baza si competitia business plan, reprezinta o metoda interactiva de invatare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o conceptie moderna de integrare si aplicare interdisciplinara a cunostintelor. Este o abordare a procesului de predare- invatare care asigura conditii pentru probarea si aprofundarea practica a competentelor dobandite de elevi/studenti in pregatirea profesionala.

Competitia Business Plan isi propune sa contribuie la dezvoltarea creativitatii tinerilor, mai ales in domeniul de afaceri, fie ele si in formula simulata.
Competitia contine etapa locala, judeteana, regionala si nationala, etapele judeteana si regionala fiind gestionate prin Proiectul “Start You” desfasurat de Asociatia Euro<26 in parteneriat cu PTIR si Young Scot.

Detalii despre etapa regionala a Competitiei Bussines Plan pe www.startyou.ro si www.euro26.ro.

In regiunea Nord-Vest, pentru judetele Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj, Maramures, Salaj,  Satu-Mare,  competitia Business Plan se va desfasura in data de 8 aprilie 2010, incepand  la sediul Centrului Start-UP Nord-Vest (http://www.startyou.ro/centre-start-you/101-centru-start-up-bistria.html) din Municpiul Bistrita, Str. Tarpiului, Nr.21, jud. Bistrita-Nasaud, situat in incinta Grup Scolar Agricol Bistrita
(http://agricolbistrita.licee.edu.ro/), dupa urmatorul program (repere organizatorice):
- ora 11:00 AM - 12:00 PM:  sosirea participantilor, completarea listelor de participare, depunerea proiectelor in format Word la Secretariatul Comisiei;
- ora 12.00 - 15.00: prezentarea/sustinerea proiectelor de catre o echipa formata din 2 (doi) elevi prin videoproiectie in format PPT (conform Repere Metodologice  privind Organizarea si desfasurarea Competitiei la nivel regional);
- ora 15.00 PM - 16.00 PM: centralizarea fiselor de evaluare si intocmirea punctajului proiectelor de catre comisie,anuntarea unei singure echipe castigatoare care va participa la Competitia Business Plan organizata la nivel national, 

Coordonator local Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita

Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:
„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”
Asociatia Euro<26 România


===========================================================


Repere metodologice privind organizarea si desfasurarea Competitiei "Business Plan" pentru firmele de exercitiu

Joi, 03 Martie 2011 01:20


Asociatia Euro 26 a publicat reperele metodologice privind organizarea si desfasurarea Competitiei "Business Plan", in cadrul proiectului Start You pentru firmele de exercitiu. Competitia se desfasoara in regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

In regiunea de Nord-Vest, Centru Start-UP Bistrita desfasoara o serie de activitati suport informative prin care srijina Competitia Busisess Plan la nivelul fiecarui judet. Astfel, au fost transmise Repererele metodologice fiecarui judet din Regiunea Nord-Vest ale Competitiei Business Plan.

Coordonatorul Centrului Start Up Bistrita, sociologul Marius Moldovan a sprijinit si participat direct la Competiatia Business Plan organizata la nivelul judetului Bistrita-Nasaud. Reperele metodologice ale Competitiei Business Plan

pot fi descarcate de pe site-ul ofocial al proiectului Start You de aici

Un material publicat de catre Marius Moldovan - Coordonator Centru Bistrita


================================================================

A apărut al doilea număr al revistei START-YOU 

Vineri, 25 Februarie 2011 20:05 ; Scris de Marius Moldovan - Euro 26   

A apărut al doilea număr al revistei START-YOU. Revista conține programe, oportunități, informații utile tinerilor, precum și experiențe, povești ale unor tineri si manageri de succes.

Varianta electronică a revistei START-YOU NR.2 o puteti descarca de aici: http://www.startyou.ro/images/stories/reviste/revista-start-you-2.pdf

============================================================


Start You in Mentorship


Vineri, 14 Ianuarie 2011 14:26
Proiectul Start You isi propune facilitarea insertiei pe piata muncii a elevilor si studentilor, printr-o serie de actiuni care vor conduce la cresterea sanselor de ocupare si de dezvoltare a competentelor personale si profesionale ale acestora in scopul imbunatatirii tranzitiei de la scoala la o viata activa.

În cadrul centrelor Start-up vor fi organizate şi implementate 42 de evenimente MentorShip cu un număr de 630 de participanţi.

Un mentor este un exemplu de initiaţivă, ambiţie şi curaj: o persoană cu succes personal şi profesional; un lider de opinie în comunitate/breaslă/domeniu; o persoană deschisă, cu abilităţi de comunicare si cu o abordare pozitivă asupra vietii; un potenţial angajator, manager sau întreprinzător· afirmat după 1990, o persoană care are dorinţa de contribuţie la dezvoltarea comunităţii şi voluntariat.
Mentorii selectaţi vor împătăşi tinerilor experienţa personală şi profesională, precum şi traseul succesului lor, principii de viaţă şi de business.

Eventimentele MENTORship au ca obiectiv:
•··· Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a celor de implicare a tinerilor la nivelul dezvoltării competenţelor personale şi profesionale, precum şi transferul de bune practici în vederea dezvoltării de către participanţi a propriilor întreprinderi simulate.
•··· Stimularea educaţiei non-formale şi networkingul profesional, crearea unei legături mai puternice între tineri şi profesionişti, între mediul educaţional şi cel profesional.

Site oficial proiect: www.stratyou.ro
Despre Mentprship: http://www.startyou.ro/mentorship.html
Inschieri: http://www.startyou.ro/inscrieri.html

Asociatia Euro 26 - Proiectul Start You
Marius Moldovan - Coordonator Centru Start UP Bistrita

==============================================================

Atelier de lucru la Bistrita - Cea mai buna investitie este increderea! PDF Imprimare Email
Scris de Asociatia Euro 26   
Joi, 08 Decembrie 2011 03:06
Primul atelier de lucru din cadrul proiectului Start You pentru zona nord-vest a avut loc la Bistrița, pe 26 noiembrie. Atelierul s-a desfasurat sub motto-ul: „Cea mai buna investitie este increderea”!

Speakeri: Marius Moldovan (coordonator centru Start Up Bistrița), Laura Minuță (trainer în cadrul proiectului Start You), Cristian Țetcu (antreprenor), prof. Speranța Unciu (Inspector scolar).

La începutul atelierului elevii au fost împărțiți pe echipe, în funcție de județul din care provin și rugați să aleagă un slogan care să-i reprezinte. A fost o activitate destinată atât energizării, cât și facilitării unei atmosfere mai calde în sală și între participanți.



Apoi trainerul, completat de către coordonatorul de proiect și pe alocuri de către antreprenor, a prezentat metodologia de anul acesta, etapele Competiției Business Plan și modelul de plan propus pentru firmele de exercițiu de anul acesta.

Întrebările venite din sală au vizat mai ales caracterul realist pe care se pune accentul anul acesta, în evaluarea firmelor de exerciții. Unii dintre profesori nu înțelegeau de ce trebuie să facă un proiect realizabil, dacă până acum au fost proiecte virtuale, făcute cu ajutorul școlii. Răspunzând, am accentuat faptul că proiectul Start You își dorește să vină în completarea educației formale exact din punctul de vedere al faptului că aceasta nu oferă, de foarte multe ori, exerciții aplicabile și cât mai apropiate de realitate. De aceea, ne dorim ca participanții să mimeze, în cadrul firmelor de exerciții, situații cât mai asemănătoare cu ceea ce se întâmplă pe piața de muncă din România.

În ultima parte a întâlnirii, antreprenorul Cristian Țetcu le-a dezvăluit participanților anumite aspecte pe care le pot avea în vedere în crearea și dezvoltarea unei afaceri. Totul s-a încheiat cu un discurs motivațional și inspirațional susținut de antreprenor.

Feedback scris de participanți a fost unul foarte bun, ei spunând că explicațiile oferite au fost foarte clare și complete, dar că, dacă timpul ar mai fi permis, ar fi avut nevoie de ceva mai multe exemple din ceea ce presupune a avea o afacere.

http://www.startyou.ro/

====================================================================

Legea Tanarului Debutant in Afaceri




Scris de Mrius Moldovan - Centru Start You Bistrita   
Luni, 12 Septembrie 2011 01:18

Ordonanța de Urgență nr. 6/2011, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 103/09.02.2011. Documentul isi propune sa stimuleze infiintarea si dezvoltarea microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori.

Începând cu 9 Februarie 2011, persoanele interesate care îndeplinesc condițiile impuse de acest act normativ și doresc să beneficieze de Program, pot solicita înregistrarea microîntreprinderii la Oficiul Registrului Comerțului în a cărui rază teritorială se stabilște sediul social.



Întreprinzătorul tânăr, beneficiar al Programului este persoana fizică majoră, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

- are capacitate juridică deplină de exercițiu, are vârsta de până la 35 de ani, îndpliniți cel târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societății cu răspundere limitată în Registrul Comerțului;
- anterior datei înmatriculării societății în Registrul Comerțului nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar, asociat sau membru al organelor de conducere din cadrul unei întreprinderi constituite în spațiul economic european;
- înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată (SRL), în condițiile Legii 31/1990, privind societățile comerciale
=
Microîntreprinderea înființată trebuie să respecte cumulativ următoarele condiții:

- să fie SRL, ce funcționează pe durată nedeterminată, în condițiile Legii 31/1990
- să se încadreze în categoria microîntreprinderilor în condițiile Legii 346/2004, privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și ale prezentei ordonanțe de urgență
- să fie înființată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanți asociați
- să fie administrată de asociatul unic, de unul sau mai mulți administratori dintre asociați
- să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev 2). În cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societății următoarele: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, precum și activități excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

Cele mai importante facilități oferite tinerilor debutanții sunt:
- obținerea a 10 000 de EURO nerambursabili
- scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator pentru maxim 4 angajați
- accesul la un credit de cel mult 80 000 de EURO garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM
- scutirea de la plata taxelor de înmatriculare a firmei efectuate la Oficiile Registrului Comerțului


Un material publicat de catre:
Marius Moldovan
_______________________________
Coordonator centru Bistrita

Proiect POSDRU/90/2.1/S/61193
Titlul proiectului:
„CENTRE START-UP PENTRU TINERI – STRAT-UP
CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU”

Asociatia Euro<26 România